Sudan ordusu ile paramiliter güçler arasında çatışma: Türk Büyükelçiliğinden uyarı
Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK), sabah saatlerinden itibaren başkent Hartum başta olmak üzere Sudan’ın çeşitli kentlerinde başlayan yoğun silahlı çatışmaların ardından konuyla ilgili açıklama yaptı.
Reuters haber ajansının haberine göre Sudan ordusu, HDK’ya bağlı güçlere farklı noktalardan saldırı girişiminde bulunduğunu açıklarken, HDK da ordu birliklerinin başkent Hartum’daki karargahlarına kapsamlı bir saldırı düzenlediğini duyurdu. HDK, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Burhan’ın ikametgahı ve Hartum Ülkeler Arası Havalimanı’nı da ele geçirdiklerini iddia etti.
“SALDIRININ ARKASINDAYIZ”
Hartum sokaklarında zırhlı araçların görüldüğü, ordu ve HDK karargahı yakınından silah sesleri duyulduğu belirtilirken, HDK çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, “15 Nisan Cumartesi günü büyük bir silahlı kuvvet orduya girdi. Hartum’daki Soba kamp alanımızdaki güçlerimizin karargâhını kuşattı ve ardından tüm gücüyle onlara yönelik kapsamlı bir saldırının şaşkınlığı içinde” dedi.
Konuyla ilgili olarak Hızlı Destek Güçleri’nden yapılan açıklamada, “Arabuluculuk faaliyetlerini sürdüren Sudan Kurtuluş Ordusu Hareketi lideri Mini Arko Minawi, Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Cibril İbrahim ve Kuzey Halk Hareketi lideri Malik görevden alındı. ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinden oluşan dörtlü mekanizma ile Agar’ı konu hakkında bilgilendirdiklerini de kaydetti.
Türkiye Büyükelçiliği’nden ‘Evde Kal’ ÇAĞRISI
Durumla ilgili açıklama yapan Hartum’daki Türkiye Büyükelçiliği, vatandaşlardan durum sakinleşene kadar evlerinde kalmalarını ve gerekmedikçe seyahat etmemelerini istedi.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada, başkent Hartum’un çeşitli yerlerinde ordu ile Çevik Kuvvetler arasında çatışma çıktığı anlaşıldı. Durum normale dönene kadar vatandaşlarımıza sokağa çıkmamaları, evlerinde kalmaları ve zorunlu olmadıkça yurt içinde seyahat etmemeleri tavsiye ediliyor.
Ne oldu?
Sudan’da tansiyonun tırmanması, ordu ve STK arasında ‘askeri güvenlik reformu’ konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi.
5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve, güvenlik reformu, 2021’den beri süregelen idari kriz ve asker-sivil çatışmasının, HDK’nın orduya tam entegrasyonu ile tek ve milli ordunun kurulması da dahil olmak üzere çözülmesine yöneliktir. , askerin ticari ve siyasi faaliyetlerini bırakarak kışlaya çekilmesi. Antlaşmanın en kıymetli taraflarının ortasındadır.
Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK’nın mevcut yapısının değiştirilip orduya katılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunurken, HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı olmadıklarını ancak bunun TC çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini belirtiyor. tamamen sivil bir yönetim.
HDK, eski rejim döneminde Darfur’daki isyancılara karşı mücadele etmek, sonuncuyu korumak ve düzeni sağlamak amacıyla milis yapılanması şeklinde oluşturulmuştu. 2013 yılında Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı’na bağlanan HDK’nın onbinlerce üyesi bulunuyor. Sudan ordusu, ‘paralel ordu’ gibi hareket eden HDK’lıların başkentte ve bazı kentlerde hareketliliklerinin ve belirli mevkilerde konumlanmalarının güvenlik riskini ve tehdidini artırdığını, bunun hukuka aykırı bir eylem olduğunu açıklamıştı. ordunun izni. HDK ise ordunun modülü olarak rutin görevlerini kanunların gerektirdiği şekilde yerine getirdiklerini, orduyla tam bir uyum ve uyum içinde çalıştıklarını öne sürerek tezleri yalanladı. (DIŞ HABERLER)